Bullbak(:
Recept på häriga kanelbullar:
150 g smör eller margarine
5 dl Mjölk
socker
1½-2 msk mjölk
Helst lite urkröpt av bulldeg från en färdig bulldeg
(½tsk vanilj socker)50 g jäst
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker (för en mildare smak)
1 1/2 dl strösocker
2 tsk malen kardemumma
ca. 13 dl Vetemjöl
Fyllning:
100 g smör eller margarin
1½ dl strösocker
1 msk kanel eller vaniljsocker
Till mandelmassbullar så får du göra hemmagjord mandelmassa.
50g sötmandel
50g
Pensla på ägg och strö över pärlsocker eller strössel
Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Häll sedan ner det i en stor bunke och Smula ner jästen och rör om med en träslev (tycker jag är lättast)Tillsätt sedan det övriga ingredienserna och rör om, häll i mjölet sist.
Arbeta ihop degen så den blir smidig och inte klibbar fast.
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel/vaniljsocker. Låt sedan degen stå och jäsa i ca 1-2 timmar dragfritt! Annars så jäser degen mycket sämre och det tar längre tid.
När degen jäst färdigt så ska du kavla ut degen till en rektangulär platta, ca 20 x 50 cm. Bred sedan påfyllningen och rulla ihop. Skär lagom tjocka bitar (2 cm), lägg i bullformar eller bakplåtspapper och låt jäsa i ca 30 minuter. (ett smart tips är att ställa plåtarna över ugnen sen när du startar den för då blir det lite extra värme och dom jäser snabbt.
Pensla sedan på bullarna med ägget och häll lite pärlsocker eller strössel på sedan in i ugnen och grädda i mitten på 225-250 grader i ca 8 minuter.
MUMA!